AMITAMIT-cat a FB

Stem amb tu

Què és “STEM AMB TU”?.

És una iniciativa ideada per l’Associació de Dones Investigadores i Tecnològiques a Catalunya (AMIT-CAT) que té com a objectiu fomentar les vocacions en ciències, tecnologia, enginyeries i matemàtiques, que integra la dimensió de gènere i que pretén garantir les mateixes oportunitats d’èxit laboral per noies i nois.

Va dirigida a l’alumnat de segon i tercer d’ESO de centres educatius de Catalunya. Volem lluitar contra els estereotips i pressions socials que generen professions altament feminitzades o masculinitzades. Volem donar visibilitat a les dones científiques i tecnòlogues tot i parlant dels biaixos i discriminacions de gènere al mateix temps que aportar models i exemples a les noies perquè es puguin sentir identificades i atretes amb les professions del futur.

Consisteix en la realització de xerrades divulgatives realitzades als centres educatius per part de les AMBAIXADORES de la iniciativa. Les ambaixadores presentaran les seves activitats professionals i/o de recerca científica, motivacions i expectatives de futur, tot incorporant la dimensió de gènere en el discurs per a conscienciar a l’alumnat d’ESO que el fet de ser dones no pot ser una barrera o un impediment per tenir una trajectòria professional i científica d’èxit.

L’objectiu final de STEM AMB TU és fer visibles tres elements fonamentals: les dones científiques i tecnòlogues, els biaixos de gènere dins la nostra societat amb les seves causes i conseqüències, i la promoció de les STEM entre les noies com a professions apassionants i de futur.

AMIT-Cat explicació Stemambtu

Vols ser ambaixadora de STEM AMB TU?

Enviar candidatura »

Les joves AMBAIXADORES seran les portaveus i transmissores de la iniciativa als centres educatius i realitzaran xerrades divulgatives sobre les seves activitats de recerca científica, motivacions i expectatives de futur professional, tot incorporant la dimensió de gènere en el discurs per a conscienciar a l’alumnat d’ESO que el fet de ser dona no pot ser una barrera o un impediment per tenir una carrera professional i científica excel·lent.

Què guanyareu?

  1. Una formació en perspectiva de gènere i una altra de discurs oral, desenvolupant així habilitats transversals tant necessàries per a la inserció i l’èxit professional.
  2. Contribuireu a la visibilitat de les dones científiques i tecnòlogues, exercint a més de model i exemple per les joves estudiants d’ESO.
  3. Obtindreu un ajut econòmic.
  4. Us farem sòcies de AMIT-CAT gratuïtament durant un any.

Quins son els requisits?

  • Ser jove professional, estudiant de màster, doctorat o postdoc, de l’àmbit cientificotècnic.
  • Presentació de candidatura. Omplir el següent document de candidatura

Procés de selecció de les candidatures

La selecció final tindrà en compte la disponibilitat geogràfica de les ambaixadores per tal d’arribar a tot el territori català. De la mateixa manera es prioritzarà la diversitat d'àrees de coneixement dins les STEM donant prioritat a aquelles àrees altament masculinitzades. Es prioritzarà, però no serà excloent, aquelles ambaixadores que puguin realitzar la formació de forma presencial durant els mesos de juliol i setembre. Les activitats als centres es realitzaran obligatòriament durant els mesos d’octubre o novembre de 2018.

Vols rebre una ambaixadora al teu institut?

En els últims anys han aparegut un gran nombre d’iniciatives per promocionar les ciències i les tecnologies a les aules dins la iniciativa STEMCAT. Des de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnològiques a Catalunya (AMIT-CAT) creiem que les campanyes de promoció de les STEM que no incloguin perspectiva de gènere augmentaran el nombre d’alumnes en titulacions científiques i tecnològiques però difícilment el de les noies. També creiem que és important que tant noies com nois siguin conscients de la desigualtat i baixos de gènere que pateixen les noies en aquestes professions.

Oferim una activitat única de promoció i discussió de les STEM amb dimensió de gènere. Les ambaixadores, dones joves i emprenedores, seran les encarregades d’exercir de model davant els nois i especialment les noies que estan a punt de decidir el seu futur acadèmic.

Les ambaixadores discutiran de forma amena amb l’alumnat diversos temes relacionats amb el seu dia a dia professional, temes de gènere i ciència, resultats d’investigació propis, motivacions i visió de futur.

Candidatures dels centres educatius: Les candidatures de centres escolars estaran obertes des de juny fins a setembre i es realitzaran a través del Programa ARGÓ de l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona com a entitat col·laboradora.

Requisits de selecció: es prioritzaran els centres en funció de l'àrea geogràfica per tal de donar servei a tot el territori. Es prioritzaran aquells centres que organitzin l’activitat per més d’una classe o curs i/o que s'emmarqui dins activitats de promoció de les STEM i especialment de les dones en STEM.

AMIT-Cat explicació Stemambtu

AMIT-Cat explicació Stemambtu