L’ Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya (AMIT- CAT) convoca el 7è Premi ‘Montse Novell’ per a Treballs de Recerca de Batxillerat, adreçat a reconèixer el millor treball de recerca en temes que se centrin o bé ofereixin dades i comparatives sobre la dona i les seves aportacions a la ciència i tecnologia.
7è Premi ‘Montse Novell’ per a Treballs de Recerca de Batxillerat
A qui va dirigit?
Es pot presentar al Premi l’alumnat de 2n de Batxillerat matriculat durant el curs 2022-2023, tant noies com nois, que hagi realitzat un treball de recerca el tema del qual se centri o reflecteixi la participació de la dona en els àmbits de la ciència i la tecnologia.
El treball pot incloure:
- Biografies
- Estudis històrics per èpoques
- Localitzacions geogràfiques,
- Temes concrets sobre especialitats
- Particularitats de la carrera científica i tècnica, etc.
Sempre que ressalti o presenti dades sobre el paper de la dona en els àmbits esmentats.
Notícia destacada de premis
Fusce ac felis sit amet ligula pharetra condimentum. Ut leo. Integer ante arcu, accumsan a, consectetuer eget, posuere ut, mauris. Nulla consequat massa quis enim.
In memoriam de Montse Novell
La nostra amiga Montse Novell ens va deixar el 28 de novembre de 2020, a Barcelona.
La Montse va ser essencial per a la nostra associació. Entre moltes altres activitats, es va encarregar durant més de 15 anys de mantenir actives les pàgines web i Facebook d’AMIT (www.amit-es.org) i d’AMIT-Cat (www.amit-es.org), per la qual cosa li estem profundament agraïdes.
La Montse era Doctora en Ciències Físiques i va ser Professora Titular de Física Aplicada del Departament de Física i Enginyeria Nuclear de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Gràcies a la seva insistència i perseverança juntament amb altres professores com Anna Covas, l’Escola va passar de ser “d’Enginyers” a convertir-se en “d’Enginyeria” en 1998.
Com a investigadora en el camp de la Física, va treballar a l’Institut de Tècniques Energètiques (INTE) i també va desenvolupar recerca en l’àmbit de la innovació pedagògica de la Física mitjançant l’ús d’eines d’Internet. Juntament amb Xavier Jaén i Xavier Bohigas, va crear el Grup Innovació Educativa de la Física (GIEF).
Més info
A més a més, la Montse, essent conscient del baix nombre de dones que escollien els estudis d’enginyeria, va treballar de forma incansable per a canviar aquesta realitat. Va ser membre del Grup de recerca d’Igualtat d’Oportunitats en l’Arquitectura, la Ciència i la Tecnologia (GIOPACT), un grup multidisciplinari i transversal de la UPC, on, com ens diu la Carme Martínez Costa, es recordada com una dona amb molta empenta, activa, lluitadora i compromesa.
Les seves amigues d’AMIT-Cat (el node a Catalunya de l’Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas, AMIT), ens agradaria destacar que la Montse va ser essencial i la seva contribució crucial per a la nostra associació. Com a exemple, ella es va encarregar durant més de 15 anys de mantenir actives les pàgines web i Facebook d’AMIT (www.amit-es.org) i d’AMIT-Cat (www.amit-cat.org). Des de l’inici d’AMIT-Cat, cap a l’any 2004, va ser una inspiradora continua d’idees: fent activitats per atraure a les noies a estudis de ciències i d’enginyeria, per a promocionar a les investigadores en les seves carreres professionals i per a fer visible el treball i assoliments de les científiques. I no només tenia idees, sinó que ella mateixa participava en totes les activitats amb molt d’entusiasme i energia. D’entre les moltes accions que han estat inspirades per ella, ens agradaria destacar per la seva transcendència i impacte, les següents: Amb motiu de l’Any Internacional de l’Astronomia, el 2009, la Montse va promoure i organitzar dues jornades per tal de visibilitzar i divulgar el treball de les astrònomes: una a l’IMAC de Lleida i una altra al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona. Al mateix centre i al mateix any, va moderar el col·loqui “Dones Científiques”, amb motiu del qual El Periódico va publicar una entrevista que li van fer i en la que deia: “La ciència es continua veient com si fos part d’un món masculí” o “La imatge que s’ofereix de la ciència no reflecteix la realitat en que es produeixen els esdeveniments científics. Aquests no tenen a veure amb una contribució genial o una figura excepcional, sinó amb un equip. Se segueix presentant la ciència com una cosa molt elitista, fruit de fites o genis”.
El 2014, la Montse se’n va adonar que els articles de dones científiques espanyoles a la Wikipedia eren molt escasses, i encara més de les científiques a Catalunya. Per això es va implicar en el projecte Wikidones, una proposta de treball col·lectiu i coordinat per La Bonnemaison, en el que es va encarregar de l’àrea de Ciència i Tecnologia en el projecte Wikidones. Fruit del seu treball rigorós, sovint difícil, va elaborar les entrades tant en castellà i en català de moltes científiques.
Una activitat ideada per la Montse es la de “Científiques a prop” que s’ha fet anualment amb molt d’èxit des del 2015 a La Monroe de la Filmo, a Barcelona, i que consisteix en que joves investigadores presenten de forma divulgativa els seus treballs al públic divers que es troba al local de La Monroe. Des del 2016, AMIT-Cat convoca el Premi Dones, Ciència i Tecnologia a treballs de recerca de batxillerat que pretén fomentar que les estudiants puguin veure la recerca per al seu futur. En totes dues accions, la Montse sempre hi va participar, independentment de si era un dels seus moments bons o dolents: mai ens va faltar un cartell d’anunci, un post o un tuit de difusió, o una intervenció al torn de preguntes.
A totes les que l’estimàvem ens ha entristit profundament la seva partida. La trobarem molt a faltar. Et recordarem sovint, Montse, i intentarem seguir la teva empremta.